Old Kenmare Road: de onontdekte natuur van Killarney!

Tik je op TripAdvisor ‘Old Kenmare Road’ in, dan krijg je veel beschrijven veel enthousiaste toeristen hoe prachtig de N71 van Kenmare naar Killarney is. Helaas voor hen hebben ze de échte ‘Old Kenmare Road’ gemist, die nog veel prachtiger is dan de N71! Immers, de ‘Old Kenmare Road’ is een wandelroute, waar je kilometers lang niemand tegenkomt, waar de Kerry Mountains links en rechts van je omhoogwelven en waar het echt bizar mooi is! Waar je in Killarney struikelt over de toeristen, is het hier leeg en volledig verlaten: een stukje onontdekte natuur!

De route is heel afwisselend. Veel loop je door open veld maar ook passeer je af en toe liefelijke groene plekjes.
De route is heel afwisselend. Veel loop je door open veld maar ook passeer je af en toe liefelijke groene plekjes.

Websites geven aan dat je de route kunt beginnen bij de parkeerplaats van Torc. Een stukje voor de waterval (vanaf Killarney gezien) gaat er echter een bosweggetje linksaf vanaf de N71; als je deze doorrijdt is een parkeerplaats vanaf waar je de route kunt beginnen. Volg de bordjes ‘Kerry Way’.
Een andere mogelijkheid is om Torc iets voorbij te rijden tot je aan je rechterhand een parkeerplaats vindt; ook vanaf hier loopt er een weg naar de route.

Het pad voert je nu tussen Torc Mountain en Mangerton Mountain door een gebied dat echt helemaal verlaten is. Het grootste gedeelte van de route loop je door open terrein, maar je passeert ook een keer een prachtig, liefelijk stukje bos. Hier buigen oude bomen zich over het pad en stroomt een klein beekje door een kleine groene vallei naast het pad. Tijdens de route hoor je geen verkeer, je ziet geen fietsers, geen huizen…eigenlijk alleen maar natuur, fluitende vogels en heel af en toe een medewandelaar. Het pad is over het algemeen goed begaanbaar, al heb je wel goede schoenen nodig. Waar het té zompig wordt, liggen keurig bielzen klaar om je door het drassige veld te leiden.

Old Kenmare Road panorama
Het ruige landschap waar de Old Kenmare Road doorheen voert

Na een heel eind kom je uit op de oude boterroute, die naar Cork loopt. Vanuit Cork werd de boter weer geëxporteerd. Deze weg is wat breder, hoewel de omgeving nog net zo ruig en verlaten blijft. Je beklimt een paar heuvels (bij elke heuveltop dacht ik, nu zijn we er bijna, om vervolgens wéér een heuvel in de verte te zien opdoemen!), tot je in de omgeving van Kenmare komt. Hier wordt de omgeving liefelijker, groener en met kleine boerderijtjes, terwijl Kenmare Bay in de verte glinstert.

Op de dag dat ik deze route liep, was het erg slecht weer, het regende continu. En omdat we ook onze backpacks (á 13 kg) op onze rug hadden, was de route echt zwaar! Maar op een droge, liefst zonnige dag en zonder zware rugzak is de route prima te doen! En de gedachte aan het leuke stadje Kenmare aan het eind van de route, helpt je om nèt dat stapje extra te zetten!

De oude boterroute
De oude boterroute

Praktisch
Vervoer van en naar de route is eigenlijk het enige lastige waar je mee te kampen hebt. De route start op een punt waar geen OV langs komt.
Wij werden geholpen door een behulpzame kennis, die we de avond ervoor vertelden over onze plannen en die spontaan aanbood om ons even naar het beginpunt te brengen. Omdat echter niet iedereen over zulke kennissen beschikt, geven we jullie een paar opties:

De route staat keurig aangegeven. Een klein beetje richtingsgevoel is wel handig omdat de Kerry Way in twee richtingen gelopen kan worden.
De route staat keurig aangegeven. Een klein beetje richtingsgevoel is wel handig omdat de Kerry Way in twee richtingen gelopen kan worden.
 • Je kunt ervoor kiezen om ook het stuk naar Torc te lopen. Als je een meer geoefende loper bent, kunnen die 7 á 8 km er ook nog wel bij! 🙂
 • Wellicht is er een jaunting car die bereid is om je naar Torc te brengen; een romantisch begin van de dag!
 • Neem een taxi.
 • Liften; dit is niet ongebruikelijk in Ierland en zeker op de drukke route bij Killarney is de kans groot dat je al snel opgepikt wordt.
 • Zorg de avond ervoor dat je nieuwe vrienden ontmoet in de pub! Grote kans dat ze bereid zijn om je even af te zetten, mits het te gezellig was in de pub, dan slapen ze hun kater uit!

De route is wat te lang om heen en terug te lopen, dus ga er van uit dat je overnacht in Kenmare. Wil je de volgende dag terug naar Killarney, dan is er een busverbinding van Kenmare naar Killarney; deze gaat echter niet heel frequent dus check de tijdtabel goed!

Als je met een backpack reist, kun je de route met bagage en al lopen.
Het is echter ook vaak mogelijk om je backpack bij je laatste logeeradres in Killarney te stallen. De meeste hostels of B&B’s zijn wel bereid om een nachtje op je spullen te passen. Neem dan een kleinere rugzak mee met alles wat je nodig hebt. Vergeet uiteraard je fotocamera niet!

Wil je wel graag wandelen in de buurt van Killarney maar vind je deze tocht een beetje ‘too much’? Kijk dan eens naar de fantastische wandeltocht bij O’Sullivans Cascade en Tomies Wood! Een waterval die minstens zo spectaculair is als Torc maar waar je meestal de enige toerist bent!

De route
De wandelroute vanaf Torc naar Kenmare is ca. 17 km. Er zijn ruim 600 hoogtemeters te overwinnen maar goed nieuws, deze daal je ook weer af!
Hieronder deel ik de kaartjes en route; deze komen van mijn Endomondo die ik tijdens de wandeling aangezet heb.

Old Kenmare Road 2

 

 

 

5 gedachten over “Old Kenmare Road: de onontdekte natuur van Killarney!

 1. Hallo,

  Wij willen deze prachtige route ook gaan doen in September. Hoe kan je bij de Torc zien waar de route start? Moet je eerst na het toppunt van de waterval lopen?
  Hoever is het in totaal van de Torc naar de supermarkt in Kenmare? in km en tijd als je goed stevig doorloopt?

  Kun je ons er meer informatie over geven?

  Groet,

  Daniela en Alexander

  1. Dag Daniela,

   Dank voor je reactie! Ik probeer van het weekend even tijd te vinden om je vraag per mail te beantwoorden!
   Groet,
   Anne

   1. Hallo Anne,

    We hebben nog steeds niks gehoord en onze vakantie naar Killarney-Kenmare komt eraan.
    Kun je ons vertellen hoe we straks de route kunnen herkennen?
    En waar we goed moeten opletten en wat ongeveer de tijdsduur is?

    1. Dag Daniela,

     Excuus voor mijn late reactie, het was er inderdaad tussendoor geglipt!

     Ik ben zelf de wandeling vanaf Torc gestart omdat een vriend uit Killarney ons per auto een lift gaf naar een punt waar we de wandeling konden starten.
     Ik hoop dat deze link naar mijn Endomondo-profiel werkt: hier zie je exact het profiel van de wandeling: https://www.endomondo.com/users/1870396/workouts/56496525

     Wij hadden die dag erg slecht weer en wandelden met bepakking op (15 kg) dus wellicht zou je de route iets sneller af kunnen leggen als je zonder zware rugzak loopt.
     Mocht de link niet werken, stuur dan even een e-mailtje naar info@ditisierland.nl, dan stuur ik je een printscreen van Endomondo.

     Succes!!
     Groet,
     Anne

     1. Hallo Anne,

      Bedankt voor je reactie.
      Heb een vriendschapsverzoek van Endomondo je toegestuurd.
      Als het goed is kan ik de route dan beter zien.
      We nemen de tip mee, niet de zwaar bepakt en zullen maar denken..,
      Folley’s here we come!

      Groet,

      Daniela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *