Een stedentrip naar Derry: Wat mag je niet missen?

Vlakbij de grens tussen Noord-Ierland en het Ierse graafschap Donegal ligt de Noord-Ierse stad Derry, voluit Londonderry genoemd. Waar veel mensen de song ‘Bloody Sunday’ van U2 wel kennen, weet niet iedereen dat dit lied over de bloedige gebeurtenissen in 1972 in Derry verhaalt. Wat is er nu precies in Derry te zien en wat mag je niet missen? 

We worden wel een beetje stil, als we tijdens ons bezoek de stad binnenrijden en daar het levensgrote bord zien staan: “You are now entering Free Derry’. De afschuwelijke historie van Noord-Ierland wordt zo wel heel tastbaar en maakt ons er van bewust hoe bijzonder het is dat we hier in alle rust rond kunnen lopen.

 

Derry monument

Bogside

We beginnen ons bezoek aan Derry daarom direct met een bezoek aan de Bogside. In deze Ierse arbeidersbuurt is de trieste historie nog duidelijk voelbaar. Niet in het minst door de enorme muurschilderingen, die door drie Bogside Artists gemaakt zijn.

 

Derry Bogside
Muurschilderingen in de wijk Bogside

 

We brengen een bezoek aan het Museum of Free Derry, waar de bezoeker verdere uitleg krijgt over de gebeurtenissen die hier plaatsvonden. Zeker Bloody Sunday krijgt veel aandacht. Het museum is niet zo groot maar zeker wel de moeite waard om een indruk te krijgen van de bijzondere historie van de Bogside.

 

Vitrine in het Museum of Free Derry

 

Vanuit het museum lopen we naar het Blood Sunday Memorial, dat opgericht is als herinnering aan de veertien demonstranten die door Britse para’s werden gedood in 1972.

Als je door deze wijk loopt, voel je nog steeds de beklemmende sfeer, niet in het minst door graffiti die pro-Ira is, oproepen voor demonstraties etc.

 

De stadsmuren van Derry

De binnenstad van Derry is volledig ommuurd, uniek in Ierland! Het is mogelijk om rond te lopen over de vestingmuur, wat een wandeltochtje van zo’n anderhalve kilometer inhoudt. Zorg dat je de gratis app ‘Walk the Walls’ gedownload hebt, zodat je de nodige uitleg krijgt tijdens je wandeltocht. Hoewel de app niet heel lekker werkt geeft het je toch wat informatie over waar je je bevindt.

Je vindt nog vier originele poorten in de stadsmuur: Bishop’s Gate, Ferryquay Gate, Butcher Gate and Shipquay Gate. Er zijn tegenwoordig meer poorten, maar die zijn later toegevoegd.

Wil je meer informatie, overweeg dan eens om een stadswandeling te doen. Hierbij hoor je veel interessante feiten en wetenswaardigheden over de stad, leuk!

 

Derry stadsmuur
De stadsmuur van Derry

Guildhall en Peace Bridge

Misschien wel het mooiste gebouw in de stad is The Guildhall, het stadhuis van Derry. Een prachtig gebouw waar je zeker even binnen moet lopen. In het verleden was The Guildhall nog wel eens het doelwit van een IRA-aanslag, maar dat is gelukkig verleden tijd.

Guildhall Derry
The Guildhall

Achter The Guildhall vind je de bijzondere Peace Bridge, als een symbolisch gebaar gebouwd om de protestanten op de oostelijke oever te verbinden met de katholieken op de westoever.

 

Derry Craft Village

Midden in het centrum van Derry vind je het Derry Craft Village, een klein winkelcentrum waar je allerlei bijzondere winkeltjes vindt. Zeker de moeite waard om even een bezoekje aan te brengen of om gewoon wat te drinken in het bijbehorende café.

Op sommige zaterdagavonden (de laatste zaterdag van de maand) worden er muzieksessies georganiseerd in het Craft Village. Kijk voor meer informatie op de website van Cottage Sessions.

In de omgeving

Derry is een uitstekende uitvalsbasis om het schitterende schiereiland Inishowen Peninsula te bezoeken. Dit is echt een prachtig stukje Ierland dat je niet mag missen!

De prachtige kliffen van Malin Head op Inishowen

 

Ook de kust van Noord-Ierland, met de beroemde Giant’s Causeway en de Carrick-a-Rede touwbrug is prima te bereiken vanaf Derry.

Wil je het graafschap Donegal bezoeken, dan is Glenveagh National Park & Castle echt een aanrader! Zeker op een droge dag kun je fantastisch wandelen in het park en ook het kasteel is zeker de moeite waard.

 

 

Een gedachte over “Een stedentrip naar Derry: Wat mag je niet missen?

  1. Ik merk dat het me elke keer weer wat met mij doet als ik lees over de gebeurtenissen in Noord- Ierland, ik ben als katholiek en Brabander misschien ook wel subjectief. Hoe dan ook U2 was in mijn jeugdjaren ik ben van 1965 favoriete band en Sunday Bloody Sunday wat in de jaren 80 uitkwam was NOT A REBELSONG zoals U2 aangaf maar tegelijkertijd maakte die opmerking mij nieuwsgierig. Op dat moment speelde de IRA met hun aanslagen ook een verschrikkelijke rol al met al een vreselijke tijd en dat zo dichtbij, hoop dat het nooit vergeten wordt maar ook nooit meer terugkomt want niemand wordt er beter van. Laten we samen genieten van het mooie land wat Ierland en Noord – Ierland is.
    Wel zeker wil ik naar Derry en Belfast om te ervaren en te zien hoe het er nu is en de mensen in vrede samen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *