Tir Na Spideoga: Rust en ruimte in de natuur van West Muskerry!

Het binnenland van West-Cork is de ideale bestemming voor rustzoekers. Wie wel de schoonheid van het Ierse westen wil ervaren, maar écht voor de stilte gaat en helemaal tot rust wil komen, kan de levendige kustplaatsjes langs de Wild Atlantic Way omzeilen. Op zo’n 35 kilometer van Bantry vind je Tir na Spideoga, een prachtig stukje West-Cork, maar waar het heel rustig en verlaten is. 

Waar een enkele toerist zich nog tot aan Gougane Barra waagt, wordt het daarna steeds verlatener. De mooie R584 slingert verder langs de rivier Lee tot het prachtige Lough Allua, dat door de Lee gevormd wordt. De heuvels zijn hier niet zo hoog en steil als in de kustgebieden, maar de groene natuur is toch uitzonderlijk mooi.

De regio, die West Muskerry genoemd wordt, is overwegend Gaeltacht, wat betekent dat de voertaal het Gaelic is. In het plaatsje Ballingeary vind je het Ballingeary Irish College, waar je een cursus Gaelic kunt volgen.

Ondanks dat je het gevoel hebt volkomen in the middle of nowhere te zijn, liggen plaatsen als Killarney, Bantry en Cork toch op goed bereikbare afstand. Een ideale uitvalsbasis dus om het zuidwesten van Ierland te ontdekken!

 

Tir na Spideoga Lee
De rivier Lee doorkruist dit prachtige gebied!

 

Tir na Spideoga Fishing Lodge

Een fantastisch adresje is de Tir na Spideoga Fishing Lodge, waar uiteraard ook niet-vissers welkom zijn. Je kunt in het guesthouse verblijven maar wij raden aan om in één van de authentieke cottages te overnachten. Vanuit hier kun je allerlei activiteiten en dagtochten ondernemen.

 

Tir na Spideoga Cottage
Overweeg zeker een verblijf in één van de authentieke cottages! (Foto: Tir na Spideoga)

 

Visliefhebbers komen hier helemaal aan hun trekken want er kan gevist worden op zalm, snoek, baars, forel en brasem. Bij de lodge kunnen bootjes gehuurd worden om het meer op te varen. Wie meegaat op één van de zeevis-trips, kan zelfs proberen om een echte haai aan de haak te slaan! De lodge beschikt over een eigen rookhuisje om de gevangen vis te roken en je kunt het nodige visgerei bij de lodge aanschaffen.

Er kunnen fietsen of kano’s gehuurd worden en ook paardrijden hoort tot de opties. Al deze mogelijkheden in zo’n mooie omgeving maakt dit echt een ideale vakantiebestemming!

 

Lough Allua is een prachtige plek om helemaal tot rust te komen! Visliefhebbers komen hier sowieso aan hun trekken. (Foto: Tir na Spideoga)

Dagtrips

We noemden het net al, vanuit Tir na Spideoga kun je allerlei dagtrips ondernemen. Ideaal voor wie liever op één plek verblijft in plaats van elke twee á drie dagen weer van accommodatie te wisselen. Wie de stilte van de natuur een dagje wil ontvluchten kan deze plaatsen bezoeken:

Stuk voor stuk prachtige bestemmingen die een bezoek zeker waard zijn. En hoe fijn is het om dan ‘s avonds weer terug te keren naar een gezellige cottage!

 

Vanuit deze regio kun je een bezoek brengen aan het schitterende Mizen Head met haar steile kliffen!

Bezoek de hoogste pub van Ierland

In deze streek vind je ook de hoogstgelegen pub van Ierland: Top of Coom. Hoewel ook The Ponderosa and Johnny Fox’s claimen dat zij de hoogste zijn, is Top of Coom toch echt hogergelegen. In 2012 brandde de pub af maar werd later opnieuw geopend. Rond de opening werd deze clip opgenomen: ik versta er eerlijk gezegd geen woord van maar hij is wel een tikkeltje hilarisch en doet heerlijk Iers aan!

Kortom, deze regio is ideaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers, die tóch ook de Ierse charme willen beleven! Ben jij al enthousiast?

Note: Dit is géén betaald artikel voor Tir na Spideoga Fishing Lodge, maar is geschreven omdat ik zo enthousiast over deze plaats ben en dit pareltje graag met jullie deel! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *