Op reis naar Ierland: Welke regio kies je?

Ierland leent zich er voor om rustig aan te doen. Door de smalle, kronkelige wegen word je ook gedwongen om rustig aan te doen want voor je het weet loopt er om die ene scherpe bocht een kudde schapen, of komt er onverwachts een tegenligger aan. Wees daarom niet te ambitieus met het plannen van je reis: liever een kleinere gebied uitgebreid bezoeken, dan gehaast het hele land doorjakkeren!

Wie twee weken of langer naar Ierland gaat, kan een groot deel van het groene eiland bezoeken. De afstanden zijn niet zo groot dus je komt al snel een heel eind. Maar wie niet zoveel wil reizen óf wie niet zoveel tijd heeft, zal keuzes moeten maken. En welke regio kies je dan?

Zuid-Oost Ierland
Het gedeelte van Ierland dat onder Dublin ligt, wordt gekenmerkt door een glooiend binnenland en een afwisselende kustlijn. Oude Vikingsteden zoals Wexford en Waterford liggen aan de kust op je te wachten, terwijl je in het binnenland het prachtige oude Kilkenny kunt bezoeken. Leuk om te bezoeken is het schiereiland Hook Head, waar je een oude abdij en de oudste werkende vuurtoren ter wereld kunt bezoeken!

Vlak onder Dublin vind je de schitterende Wicklow Mountains; een desolaat, ruig en bergachtig gebied, waar je prachtig kunt wandelen bij bijvoorbeeld de twee meren van Glendalough. Hier vind je ook oude ruïnes van een kloosternederzetting en een prachtige waterval.

 

Glendalough
Glendalough

 

Regio Cork en Kinsale
In het zuiden van Ierland vind je de stad Cork. De stad zelf is leuk om te bezoeken maar veel mooier zijn de nabijgelegen kustplaatjes Cobh en Kinsale. Ook hier is het binnenland wat meer glooiend, met uitzondering van wat kleine gebieden zoals de mooie Glen of Aherlow, waar de groene heuvels steil oprijzen.

Ook vind je in het binnenland de mooie (maar toeristische!) Rock of Cashel, waar vroeger de koningen van Munster zetelden. Vanaf de Rock heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving, en ook de ruïne zelf is echt prachtig!

In Kinsale begint de prachtige Wild Atlantic Way, een autoroute die de kust van Ierland volgt naar het noorden.

 

Cobh Cork
Cobh

 

Zuid-West Ierland: West-Cork en Kerry
Het zuidwesten is het mooiste (en daarmee ook het populairste) gebied van Ierland! Hier vind je de prachtige schiereilanden Mizen, Sheeps Head, Beara, de Ring of Kerry en Dingle. In het binnenland ligt Killarney met het schitterende Killarney National Park, waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen. Beschik je over een (huur)auto, dan is het ontzettend leuk om de diverse schiereilanden te bezoeken, die allemaal weer uniek zijn en hun eigen charme hebben. Beara en Mizen zijn bij mij favoriet, maar ook Dingle is erg mooi. Kleurrijke, gezellige stadjes als Bantry, Glengarriff, Killarney, Tralee en Kenmare zijn leuk om te bezoeken en hier vind je ’s avonds dan ook volop livemuziek in de pubs!

 

De prachtige Gap of Dunloe, in Killarney National Park.
De prachtige Gap of Dunloe, in Killarney National Park.

 

Het westen: Clare en Connemara
Iets meer noordelijker vind je het graafschap Clare, waar de beroemde Cliffs of Moher zich bevinden. Ook een gebied dat zeker de moeite waard is, met de Aran eilanden, het bijzondere landschap van The Burren, het knusse dorpje Doolin… Het is hier niet zo bergachtig als in het zuidwesten, maar toch een heel mooi, uniek landschap. Ben je een dag of tien – twaalf in Ierland, dan is het zuidwesten prima te combineren met het graafschap Clare!

Vanuit Clare kun je via de leuke stad Galway de regio Connemara bereiken. Hier is het landschap weer bergachtig en heel ruig. De Twelve Pins rijzen uit het landschap omhoog en zorgen voor een spectaculair panorama! Connemara is iets minder drukbezocht dan Cork en Kerry, dus ideaal voor de rustzoekers!

 

Connemara National Park
Connemara National Park

 

Het westen: Mayo en Sligo
Verder naar boven vind je de graafschappen Mayo en Sligo, die wat onbekend zijn bij de doorsnee Ierland-bezoeker. Het landschap is hier veelal weer wat glooiender, hoewel er toch hele mooie stukken te vinden zijn. De steile bergen van Connemara of Kerry kom je hier echter niet tegen.

Bezoek zeker Achill Island, een schitterend eiland dat verbonden is met het vasteland via een brug. In Mayo vind je ook het Ballycroy National Park, één van de zes nationale parken van Ierland. In Sligo kun je niet om Benbulben Mountain heen, maar ook niet om de prachtige goudgele stranden aan de kust!

 

Achill Island
Achill Island

 

Het noorden: Donegal
Helemaal in het noorden van Ierland vind je Donegal. Een ruig, bergachtig landschap, een grillige kust met hoge kliffen, prachtige verlaten stranden, meren, valleien, bossen…je vindt het hier allemaal! Neem zeker een dag de tijd om het mooie Inishowen schiereiland rond te rijden: vergeet je fotocamera niet want het is hier fantastisch! En bezoek zeker de Slievemore League: één van de hoogste kliffen van Europa!

Ondanks het fascinerende landschap van Donegal is deze regio een stuk minder toeristisch dan het zuidwesten wat zeker zijn charme heeft. Donegal Town is een leuk stadje om te bezoeken, mede dankzij het oude kasteel dat je hier nog vindt.

Voor de kust liggen diverse eilanden zoals Aranmore en Tory Island, die leuk zijn om te bezoeken!

Donegal

 

Het binnenland en de oostkust In het binnenland van Ierland vind je talloze meren in het zachtglooiende landschap. De langste rivier van Ierland is de Shannon, die omhoog kronkelt richting Enniskillen. Ten noorden van Dublin vind je prehistorische plekken zoals de Hill of Tara en Newgrange. Het Ierse binnenland is niet ruig of spectaculair maar heeft wel iets lieflijks, met groene heuvels waar schapen grazen, de blauwe meren, gezellige dorpjes met fleurige huizen en natuurlijk in ieder dorp wel een pub!

Aan de oostkust kun je kustplaatsen bezoeken zoals Dundalk en Howth en natuurlijk Dublin zelf! Dublin is een gezellige en compacte stad waar veel te zien en te beleven is.

 

Dublin en Wicklows (167)

 

Als ik zelf mag kiezen, reis ik het liefst naar het zuidwesten van Ierland. De natuur is hier prachtig en er is erg veel te doen en te zien tijdens je reis. Toch staat bij mij nu Donegal hoog op de lijst voor een eerstvolgend bezoek later dit jaar; ook hier is de omgeving ontzettend mooi en het is er een stuk minder toeristisch!

Zo heeft elke regio haar eigen charme en bezienswaardigheden! Welke regio heeft jouw voorkeur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *