De mooiste plekken aan de Ierse westkust!

Ierland is een land met veel verschillende gezichten. Het glooiende binnenland, het vlakke land rond de Shannon, het grijze landschap van The Burren en de woeste kliffen aan de westkust, vormen samen het prachtige Ierse eiland! De meeste toeristen trekken al snel naar de westkust: het is niet voor niets dat de Wild Atlantic Way in no-time zo’n populaire autoroute geworden is! Maar wat valt er nu precies te zien? 

De Wild Atlantic Way voert je langs de vele schiereilanden en door verlaten graafschappen. Bergen, meren, stranden, eilanden…het is allemaal voorhanden! Maar welke pareltjes mag je écht niet missen?

1. Mizen Head en Sheeps Head
We beginnen onderin, bij het schiereiland Mizen. Veel minder bekend dan de grotere broers Ring of Kerry en Dingle en dat is goed merkbaar! De smalle weggetjes zijn vaak verlaten en ook bij het puntje van het schiereiland, Mizen Head, is het niet druk. Via een stenen loopbrug loop je over een baai met zwemmende zeehondjes, en bereik je zo de oude vuurtoren, waar ooit Marconi nog aan het werk was! Er is een mooie tentoonstelling over de rijke historie van dit gebouw, maar vergeet ook niet om de zee af te speuren, op zoek naar een glimp van een dolfijn of walvis!

Sheeps Head ligt eigenlijk aan Mizen Peninsula vast en is ook een heel mooi, idyllisch schiereiland. Je kunt hier prachtig wandelen, met name naar de vuurtoren aan het einde van het vasteland.

2. Ring of Beara
Voor mij persoonlijk is dit het mooiste stukje Ierland! Als ik ooit nog naar Ierland zou emigreren, zou Allihies de plek zijn waar ik het liefst zou willen wonen! De rust en ruimte, de prachtige natuur en de vriendelijke bevolking zorgen er voor dat je hier alle stress en drukte van je dagelijkse leven van je af voelt glijden. En vind je Allihies nog te druk? Dan pak je toch gewoon de kabelbaan naar Dursey Island? Rust gegarandeerd!

De Ring of Beara is een prachtige autoroute waarmee je het hele schiereiland rond rijdt. De rode fuchsias bloeien hier welig, je hebt altijd de zee op de achtergrond, de weggetjes zijn smal en idyllisch en de gekleurde huisjes doen vrolijk aan in het groengrijze landschap. Aanrader!

 

De prachtige omgeving van Allihies
De prachtige omgeving van Allihies

 

3. Dingle Peninsula
Iets hoger ligt het schiereiland Dingle. Wie de film Ryans Daughter gezien heeft, zal ongetwijfeld sommige plekken herkennen! Dingle kun je uitstekend bekijken vanaf de mooie Slea Head Drive, de rondrit over het schiereiland. In de haven van het stadje Dingle kun je de tamme dolfijn Funghi zien zwemmen, en het gezellige stadje is dan ook zeker de moeite waard! De imposante Mount Brandon torent hoog boven Dingle uit en vanaf de Connors Pass heb je een fantastisch uitzicht!

Let ook op het prachtige strand van Inch, direct aan het begin van het schiereiland (als je tenminste vanaf Killarney komt), een plaatje!

4. Doolin en de Cliffs of Moher
In het graafschap Clare vind je de bekende Cliffs of Moher. Omdat ze zo bekend zijn, zijn ze ook erg druk bezocht en menig touringcar vol toeristen doet deze bekende hotspot aan. Maar eerlijk is eerlijk, de kliffen zijn zo mooi dat ze ook wel een bezoekje waard zijn! Probeer de drukte bij het bezoekerscentrum te negeren en neem de tijd om wat verder te wandelen, zodat je al snel in alle rust van de kliffen kunt genieten.
Ook is er vanuit het schattige dorpje Doolin een leuke wandeling naar de Cliffs of Moher. En ‘s avonds vind je in Doolin de leukste pubs waar altijd livemuziek is.

 

Uitzicht vanaf de wandeling langs de kliffen
Uitzicht vanaf de wandeling langs de kliffen

 

5. Connemara
Het graafschap Connemara is woest, leeg en ruig! De Twelve Pins zijn twaalf puntige heuvels, die het landschap van Connemara domineren. Clifden is een stadje dat ineens vanuit de middle of nowhere op lijkt te duiken. Iets verderop ligt Letterfrack, bij de ingang van het National Park. In het National Park kun je prachtig wandelen, zoals de beklimming van de Diamond Hill. Het is een stukje klimmen maar je hebt wel een magnifiek uitzicht over de grillige kustlijn van Connemara!

Ook in Connemara vind je kleine schiereilanden, die prachtig zijn om te bezoeken! Zo heb je de bekendere Sky Road of, iets daar boven, het Renvyle Peninsula. Zoek je rust, dan is een overnachting op Renvyle een aanrader!

6. Achill Island
Nog wat noordelijker vind je Achill Island, een eiland dat met een brug aan het vasteland verbonden is. Ook hier is de natuur fascinerend, zijn de stranden rustig en verlaten en vind je gezellige dorpjes waar je prima een avond door kunt brengen. Het Deserted Village is een verlaten dorp, waar van de bewoners tijdens de Grote Hongersnood vertrokken zijn.
Vanuit Achill heb je mooi uitzicht op Clare Island, dat ook zeker een bezoekje waard is! Op dit eiland had piratenkoningin Grace O’Malley haar kasteel; de ruïne staat er nog steeds!

 

Achill 4
Achill Island

 

7. Mayo en Sligo
De twee graafschappen Mayo en Sligo trekken wat minder bezoekers dan de zuidelijker gelegen gebieden. Het landschap is hier dan ook wat minder spectaculair, maar wanneer je tijd genoeg hebt, is het toch zeker de moeite waard om hier rond te kijken. Op het schiereiland Mullet kun je namelijk prachtig wandelen! En heb je de bijzondere berg Benbulben al gezien? Dit is Ierlands eigen tafelberg!

Verder vind je hier prachtige stranden en mooie wandelgebieden. Juist omdat hier minder toeristen zijn, kan het heerlijk rustig zijn!

8. Slieve League
De kliffen van Slieve League zijn heel wat hoger dan voornoemde Cliffs of Moher. Het rood- en okerachtige gesteente zorgt voor een bizarre kleurencombinatie, zeker als de zon onder gaat. Slieve League behoort tot een van de hoogste kliffen van Europa. Het bijzondere is dat, als je er naar kijkt, je niet zo beseft hoe ontzettend hoog ze zijn. Pas als er een klein bootje onder de kliffen vaart, krijg je door hoe immens hoog deze rotswanden zijn!

 

Zie je het minuscule witte stipje onder de kliffen? Dat is een redelijk grote boot...zo krijg je een beetje een idee hoe enorm deze kliffen zijn!
Zie je het minuscule witte stipje onder de kliffen? Dat is een redelijk grote boot…zo krijg je een beetje een idee hoe enorm deze kliffen zijn!

 

9. Donegal
Het graafschap Donegal is woest en verlaten. Waar de meeste toeristen in het drukkere zuidwesten blijven, is Donegal een prachtig alternatief voor echte rustzoekers! In het binnenland van Donegal vind je het uitgestrekte Glenveagh National Park met Mount Errigal als markant herkenningspunt. Voor de kust vind je talloze eilandjes, waarvan Tory Island en Arranmore de bekendere zijn.

10. Inishowen en Malin Head
In het noorden van Donegal vind je het schiereiland Inishowen. Trek voor dit prachtige gebied minstens een dag uit want er is zoveel te zien! De mooiste dorpjes, schitterende bergpassen, uitgestrekte stranden…je komt het hier allemaal tegen. Helemaal bovenin vind je Malin Head, het meest noordelijke puntje van Ierland. Bij helder weer schijn je hier zelfs Schotland te kunnen zien liggen!
Let ook op de enorme letters EIRE, gemaakt van kleine witte stenen. Deze letters komen nog vanuit oorlogstijd, toen de letters EIRE het neutrale Ierland markeerden voor de piloten.

Malin Head

 

Lezersvraag: Wat vind jij het mooiste aan de Ierse westkust?

Regen IerlandWil je ook de Ierse westkust bezoeken? Laat Ditisierland.nl je helpen met een persoonlijk, volledig op maat gemaakt reisadvies, helemaal afgestemd op jouw wensen en interesses! Kijk hier voor meer informatie!

Een gedachte over “De mooiste plekken aan de Ierse westkust!

  1. Er zijn veel gebieden in Ierland, die ik prachtig vind: ik kan en wil niet kiezen. Maar de westkust heeft wel mijn hart gestolen. Ik ben nu twee keer in Ierland geweest, rondreizen gemaakt en de Vrijstaat vind ik prachtig, vooral het zuiden en westen. Vorige maand ook in Noord-Ierland geweest, twee dagen en daar heb ik helemaal geen affiniteit mee.
    Dat heeft te maken met de historie, het industriële karakter van de streken daar en de mentaliteit.
    Ik heb met Ieren erover gesproken en ook zij vinden het niks dat het land nog niet verenigd is.
    Van Ierland heb ik nog lang niet genoeg. Ik heb nu een globaal beeld van de regio’s en vooral het weidse uitzicht in het westen over de oceaan, vind ik adembenemend. Een verrukkelijk land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *